Massage

Unna dig själv nödvändig avslappning

10131569_web

Huden är kroppens största organ. den är cirka två kvadratmeter stor och utgör cirka 15% av den totala kroppsvikten. Samtidigt som den fungerar som en barriär (ett skydd) mot omgivningen skall den även motverka förlust av vatten, salter och organiska ämnen i kroppen. Huden innehåller receptorer som ger information om vår omgivning. Massage påverkar hudens receptorer som i sin fur framkallar fysiologiska effekter i vår kropp – till exempel avslappning.

Känner du dig stressad, eller har du muskelspänningar? Har du huvudvärk eller kanske träningsvärk? Kanske vill du rentav bara unna dig en stunds avkoppling från vardagen. Då kan avslappningsmassage hjälpa dig. På Skånes Mitt Hälsa erbjuds du 45 minuters avslappningsmassage av rygg, axlar och nacke.

Avslappningsmassage är en mjukare och mer avslappnande form av den klassiska massagen. Avslappningsmassagen inte är lika djupgående muskulärt som den klassiska.

 

Massagens goda effekter

Några av massagens effekter:

Nervsystemet – antistresshormonet oxytocin frigörs vid beröring, vilket ger kroppen en lugnande och avslappnande effekt. Detta medför att blodtrycket och pulsen sjunker och att vi tolererar smärta bättre. Frisättning av stresshormoner sjunker, känslan av oro och ängslan minskar, humöret och sömnen förbättras, samt att näringsupptaget i tarmarna ökar.

Lymfcirkulationen- ökar kraftigt och immunförsvaret blir mer motståndskraftigt om man massserar regelbundet. Lymfan hämtar upp slaggprodukter och överblivna proteiner i cellerna.

Blodcirkulationen- vid massage vidgas blodkärlen och kärlväggarna slappnar av. Blodcirkulationen ökar vilket innebär en bättre borttransport av slaggprodukter från muskulaturen. Blodtrycket sjunker och svettutsöndringen ökar under 20 minuter efter massagebehandling.

När bör du undvika att få

massage?

Massage ska inte ges vid:

  • Feber och infektioner
  • Uttalad benskörhet
  • Primär eller sekundär tumör i kotpelare eller ryggmärg
  • Akuta skador
  • Akuta inflammationer
  • Diskbråck
  • Färska frakturer
  • Reumatisk sjukdom i halsrygg
  • Skelettinfektioner
  • Akut trauma mot kotpelaren

Hur går det till?

Inför massagebehandlingen får du fylla i ett intervjuformulär som handlar om din hälsa.

Avslappningsmassagen är en halvkroppsmassage med fokus på de muskelgrupper som utsätts för stor belastning vid stress och stillasittande arbete. Massagen omfattar 45 minuter med fokus på nacke, axlar, skuldror, rygg, och ryggslut.

En massagebehandling påminner om ett träningspass. Man startar försiktigt (uppvärmning), ökar successivt belastningen, för att sedan avsluta med en nedtrappning av greppens belastning (nedvarvning).

En annan likhet med ett träningspass är att man varken bör träna eller få massage när man är sjuk.

Har du inte möjlighet att komma till oss, kommer vi gärna till dig.

Massage på jobbet – en lönsam investering i företaget, både på kort och lång sikt!
Hälsomedvetna medarbetare bygger på sikt ett entusiastiskt och marknadskraftigt företag!

 

20140709_213653