Tips & råd

ANDNINGEN ÄR LIVSVIKTIG

andningen är viktig

Andas du fel är din kropp ständigt stressad

Precis som många andra i västvärlden har jag inte sett andningen som något jag behöver fundera över. I öst har man en annorlunda syn. Där har andningen fått en viktig roll inom medicinen, filosofin och hela sättet att leva. Där vet man att andningen påverkar både vår hälsa och sinnesstämning. De anser att andningen är så viktig att man måste lära sig att andas på rätt sätt. Andningen är en viktig del inom både qi gong och yoga.

Första gången jag överhuvudtaget reflekterade över min andning var när jag fick problem med astma. Nästa tillfälle var mitt under en stressfylld tid på jobbet då jag plötsligt insåg att jag vid flera tillfällen under dagen slutade andas och istället höll andan.

Rätt andning en del av ett hälsosamt liv

Idag vet många att det är viktigt att man äter rätt, dricker rätt och får tillräckligt med sömn för att leva ett hälsosamt liv. Men jag tror att många precis som jag inte ännu har tänkt på hur viktig andningen är och hur viktigt det är att andas rätt. Detta blev jag medveten om först när jag gick en utbildning hos Kjell Haglund. Du klarar dig utan mat i ca 40 dagar, utan vätska i ca 8-10 dagar men endast 4-5 minuter utan att andas. Andningen är i själva verket något som kan öka ditt välbefinnande och välmående. Medveten andning skärper dessutom ditt sinne, gör dig mer närvarande i nuet, mindfulness, och ger dig en bättre kontakt med ditt inre och din inre sanning. På så sätt kan du lättare tänka i nya banor.

Livsviktig för din förbränning

I östvärlden vet man att andningen påverkar både vår hälsa och sinnesstämning. De anser därför att andningen är så pass viktig att man måste lära sig att andas på rätt sätt. Att andningen har en viktig roll och att den ger oss livskraft har alltså många kulturer sedan länge känt till. Denna livskraft kallas qi i Kina och Japan, prana i Indien och pneuma i Grekland. Varje cell i din kropp behöver syre. En brasa kan inte brinna utan syre. Med för lite tillgång till syre blir det dålig förbränning. Då bildas det giftiga ämnen och på samma sätt är det med din kropp. Du behöver andas in mycket syre för att kroppen ska kunna göra sig av med olika slaggprodukter och avfallsämnen som den ej behöver, såsom till exempel koldioxid.

Med långsam andning kan du inte bli stressad

En fjärdedel av det syre som du andas in driver nervsystemet. När du andas riktigt långsamt kan inte kroppen producera några stresshormoner och du blir automatiskt lugn i sinnet. Vi brukar ju exempelvis säga ”Ta några djupa” andetag när någon ska lugnas.

Träna dig till en hälsosam andning

De flesta västerlänningar andas högt uppe i bröstkorgen så att lungorna bara rör sig delvis. Resultatet blir att vi tar snabba och korta andetag. Det gör att dina lungor inte ventileras. Dina celler syresätts inte tillräckligt och slaggprodukter stannar kvar i din kropp. Och inte blir det bättre av vårt ideal att hålla in magen och att bära åtsittande kläder. På det här viset befinner sig din kropp på en ständig stressnivå.

Andas med magen

Hur ska man då göra för att andas rätt? Det viktiga är att din mage rör sig ut och in men att bröstet är stilla, så kallad bukandning. Diafragman, som är den viktigaste muskeln i andningsprocessen, rör sig då upp och ner och hjälper på så sätt till med din andning. Detta gör i sin tur att din mages organ får massage. Det främjar både dina matsmältningsorgan och ditt näringsupptag.

Så här andas du rätt

 • Ha en rak hållning.
 • Dina andetag ska vara lugna och tysta.
 • Luften som passerar ut och in ska inte märkas.
 • Mellan din ut- och inandning ska det vara en liten paus.
 • Din utandning ska vara längre än inandning.

Denna typ av andning kan du träna upp, till exempel genom yoga och qi gong. Självklart kan du träna när som helst i vardagens alla situationer, genom att du medvetet styr din andning. Gör du detta regelbundet så kommer det tillslut att ske automatiskt.

Det här vinner du på att andas rätt

 • Syresättningen av din kropp förbättras och ger dig en god hälsa.
 • Nervsystem påverkas och ger dig en lugn sinnesstämning.
 • Magens organ masseras, vilket leder till bättre matsmältning och näringsupptag.
 • Motverkar stress och spänningar.
 • Ökar närvaron i nuet – mindfulness.
 • Ökad energi och uthållighet.
 • Känslomässig stabilitet.
 • Förebygger kroppsliga problem.
 • Ökar din förmåga till självläkning.
 • Närvaro och uppmärksamhet ökar.
 • Mental och andlig utveckling stimuleras.

 

Källa: Meditationsguiden

 

 hopp  ”De som inte tycker de har tid att motionera, blir förr eller senare tvungna att ha tid till att vara sjuka”Edward Stanley, 1799-1869

PROMENERA MERA

Promenad är en enkel och beprövad motionsform som inte kräver några speciella förkunskaper. Promenader kan de flesta människor göra och kan anpassas till din nivå. Kläder efter väder och ett par promenadvänliga skor är allt som behövs.

Tänk på att när du börjar med promenader är det bra om du lägger ribban på en realistisk nivå. Det kan vara lagom att gå varannan dag till att börja med, går du ut för hårt är det lätt att tappa lusten. Och långsiktighet är det som ger resultat.

Börja med att hitta en lagom lång sträcka. Variera dig gärna, det gör promenaderna betydligt roligare.vistas utomhus

Tänk på att 30 minuter om dagen är tillräckligt för att påverka din hälsa positivt

Vad är promenader bra för?

Hjälper till att sänka dina blodfetter. Ger jämnare blodsockernivå. Förbättrar koncentrationen, minnet och humöret. Kan lindra värk i axlar, nacke och rygg. Immunförsvaret stärks. Kan lindra ångest och depression. Förbättrar din kondition. Gör att du sover bättre. Stärker muskler och skelett. Minskar din stressnivå.

Det enklaste är att använda dina dagliga transportsträckor till att träna. Till exempel gå till jobbet i stället för att ta bussen, eller ta trapporna i stället för hissen.  Se annars till att avsätta tid för träningen, skriv gärna upp det i kalendern.

 

 

 

APELSINER

Apelsiner är en klassisk källa till C-vitamin som stärker immunförsvaret. Men apelsiner innehåller också många andra antioxidanter, vilket stärker immunförsvaret ytterligare.

Gör så här: Det räcker självklart med att skala en apelsin och njuta av de saftiga klyftorna. Men apelsiner passar också bra i en smoothie.

Fler fördelar med apelsiner: Förutom antioxidanter innehåller apelsiner en liten mängd kalcium, som stärker skelettet, och kalium, som sänker blodtrycket. Det finns även en del kostfibrer som mättar effektivt.

Fler bra alternativ: Mandariner, clementiner och andra citrusfrukter är utmärkta alternativ till apelsiner även om de inte riktigt är lika nyttiga som den gula frukten. Man bör dock rent allmänt äta olika sorters frukt och inte bara apelsiner. Även om apelsiner innehåller 300 olika nyttoämnen går man miste om tusentals andra nyttoämnen om man bara äter en sorts frukt.

Obs: Det är lagom med 300–500 gram frukt per dag.

frukt